Introductie
In het dagelijkse leven is het organiseren van onze huishoudelijke taken van groot belang. Een van de belangrijkste aspecten van een georganiseerde keuken is een goede koelkast indeling. Met een goede koelkast indeling heeft je koelkast een constante temperatuur waardoor je voedsel minder snel kan bederven. Zo voorkom je dat er voedsel wordt verspilt. Het instellen van de juiste temperatuur is nodig voor de houdbaarheid van je voedsel. De ideale temperatuur voor een koelkast is tussen de 3°C en 4°C. Controleer regelmatig de temperatuurinstelling om ervoor te zorgen dat je koelkast goed werkt en je voedsel vers blijft. Een goede thermometer kan hierbij helpen.
De beste plek voor voedsel in je koelkast
Wij hebben een aantal algemene richtlijnen voor beste koelkast indeling. Het is goed om te benadrukken dat dit een richtlijn is. Lees het instructieboekje van de fabrikant over het model van jouw koelkast omdat het per model kan verschillen.
Bovenste planken
De bovenste planken van je koelkast kun je gebruiken voor verschillende producten. Op de bovenste planken kun je producten leggen die al bereidt zijn. Bijvoorbeeld restjes van maaltijden en zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Maar ook drankjes zoals sappen en frisdranken. De planken zijn een gemakkelijke plek in je koelkast om producten te neer leggen die je vaak gebruikt tijdens het koken of kunt eten en drinken als snack.
Onderste planken
De onderste planken van je koelkast hebben een iets koelere temperatuur. Dit maakt dat ze ideaal zijn voor het bewaren van voedingsmiddelen die snel bederven, zoals rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten. Deze producten zijn gevoeliger voor bacteriegroei en hebben daarom een koudere omgeving nodig om ze langer te kunnen bewaren. Door het op de onderste planken te leggen is er minder risico om andere producten in je koelkast te kunnen besmetten. De versheid van je voedsel kun je op deze manier langer behouden.
Groenteladen
De groenteladen van de koelkast zijn speciaal ontworpen voor het bewaren van groenten. Door de hogere vochtigheidsinstelling in deze laden helpt het om uitdroging van je groenten te voorkomen. Daardoor kunnen ze langer vers en knapperig blijven. Door groente in de groentelade te leggen kunnen ze hun smaak en voedingstoffen langer behouden.
Fruitlade
De fruitlade is een ideale plek voor het bewaren van fruit. De lagere vochtigheidsinstelling zorgt ervoor dat fruit langer vers blijft. Door je fruit gescheiden te houden van jouw groenten kun je de perfecte omstandigheden voor beide behouden. Zo voorkom je dat ze elkaars rijpingsproces beïnvloeden.
Deurvakken
De deurvakken van de koelkast zijn een handige ruimte voor het bewaren van producten die goed kunnen tegen temperatuurschommelingen, zoals sauzen, boter en eieren. Omdat de deurvakken makkelijk te gebruiken zijn, moet je er wel rekening mee houden dat de temperatuur in de deurvakken vaak schommelt. Daardoor is het beter om er geen producten in te bewaren die snel kunnen bederven.
Boter- en kaasvak
Het speciale boter- en kaasvak in je koelkast is ontworpen om de versheid van je zuivelproducten langer te kunnen behouden. Het is belangrijk dat je boter en kaas niet te dicht tegen de achtwand van je koelkast zet om bevriezing te voorkomen. Bevriezing kan de textuur en smaak van de producten beïnvloeden.
Tot slot
Door een goede koelkast indeling wordt de versheid van je producten langer behouden. Daardoor heb je minder kans om ziek te worden en wordt verspilling van voedsel tegen gegaan. Met het volgen van deze eenvoudige richtlijnen kun je een wereld van verschil maken in de keuken. Laten we dus samen proberen te streven naar goede koelkast indeling om elk product zijn eigen plek te geven om versheid te kunnen behouden en verspilling tegen te gaan. Kijk op onze webshop voor onderdelen voor je koelkast. Van groenteladen tot deurrubbers.